A projekt háttere
Világszerte az egészségügyi ellátás speciális problémája a kórházi és rendelőintézeti épületekben élő, a hatásos antibiotikus terápiákkal szemben érzéketlen (multirezisztens) kórokozók által okozott fertőzések sokasága. Az Amerikai Egyesült Államokban évi 2 millió, az Európai Unióban évi 3 millió ilyen kórházi, más néven nosocomiális fertőzést regisztrálnak. Hazánkban évi 200 000 fertőzés ismert és az összes megbetegedések mintegy 1 %-a halálos. A 200 000 kórházi fertőzés elsődleges ellátásának éves költsége 10 milliárdos nagyságrendű összeg. A betegségek összköltség-kihatása társadalmi szinten (kiesett munkaórák, rehabilitáció, tartós munkaképesség csökkenés), azonban ennek sokszorosa.
A kórházi fertőző megbetegedések elleni küzdelem módszere jelenleg kettős. Egyfelől az általános higiénés rendszabályok betartása, másfelől a már a szervezetbe bejutott kórokozókkal szemben hatásos antibiotikus kezelés. Az előbbi módszer nem specifikus, az utóbbi viszont rendkívül költséges, hiszen gyakran 2-3 drága antibiotikum együttes intravénás adása szükséges, akár intenzív osztályi felügyelet mellett.
A fejlett ipari országokban előretört a kórházi fertőzések elleni küzdelemben a nano méretű fémrészecskék alkalmazása. A nano-ezüst, nano-réz, nano-titanium részecskék bizonyítottan jelentős antibakteriális hatással bírnak. Mintegy 2 gramm tömegű fémmel nanotechnológiával olyan mennyiségű nano részecske állítható elő, amelynek összes felülete 2 futballpálya méretét teszi ki. A nano mérettartományban - különböző hatásmechanizmussal (oxigén kötés, stb.) - ezek a részecskék antiszeptikus hatásúak. Hatásuk lényege, hogy azt már a biológiai rendszerekbe való bejutás előtt kifejtik, tehát sok esetben feleslegessé teszik a költséges antibiotikus-sterilitási eljárások alkalmazását. Ugyanakkor alkalmazásuk elterjedését korlátozza, hogy a nanorészecskék előállítása magasan fejlett technológiát és alaktani ellenőrző lépéseket igényel, majd ezeket a részecskéket megfelelő anyagtechnológiai eljárásokkal kell különböző –a gyakorlati alkalmazások szempontjából előnyös– fázisokba juttatni és ott antibiotikus hatásukat igazolni.